Ο ιμάντας poly V λειτουργεί ως ιμάντας μετάδοσης κίνησης, συνδέει τις τροχαλίες του ιμάντα V και μεταδίδει την ισχύ από τον κινητήρα στα βοηθητικά εξαρτήματα, όπως το δυναμό, την υδραυλική αντλία για το υδραυλικό τιμόνι, τον συμπιεστή κλιματισμού, το βεντιλατέρ και την αντλία νερού.

Σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, η καύση του μείγματος αέρα/καυσίμου κινεί τα έμβολα. Μέσω μιας μπιέλας, η κίνηση αυτών των εμβόλων σε ευθεία γραμμή μετατρέπεται σε περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα. Ο ιμάντας V χρησιμοποιεί τη δύναμη από την περιστροφή (ροπή) του στροφαλοφόρου άξονα και οδηγεί πρόσθετες μονάδες μέσω τροχαλιών του ιμάντα poly V. Ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και τα υψηλά επίπεδα άνεσης οδήγησης. Ο ιμάντας poly V έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του ιμάντα V, καθώς είναι σε θέση να μεταδίδει τη ροπή από τον κινητήρα σε πολλές μονάδες ταυτόχρονα.

 

 

 

Εικόνα με ιμάντα V πολυ από το euantallaktika.gr
 

Kάθε πότε πρέπει να αλλάζω έναν ιμάντα poly V;

 

Ένας ιμάντας  poly V έχει γενικά πολυετή διάρκεια ζωής, παρόλα αυτά αν εντοπίσεις σημάδια φθοράς, όπως σκισίματα, ραγίσματα ή ξεφτίσματα ή αν ακούσεις περίεργους θορύβους και σφυρίγματα θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσεις.

 

 

Πώς να αλλάξω τον ιμάντα poly V;

 

Παρακάτω θα βρεις μερικές ενδεικτικές οδηγίες εργασιών, που θα πρέπει να κάνεις με τον κινητήρα σβηστό.

 

Αρχικά, σήκωσε το καπό και αποσύνδεσε τη μπαταρία. Εντόπισε που βρίσκεται ο ιμάντας poly V. Aνάλογα με τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου σου, ο ιμάντας poly V μπορεί να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του χώρου του κινητήρα ή στα πλάγια. Ενδεχομένως, να υπάρχουν καλύμματα του κινητήρα, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν. Τα καλύμματα του κινητήρα μπορεί να συγκρατούνται στη θέση τους με πλαστικά κλιπ, επομένως πρόσεξε να μη σπάσουν, καθώς αφαιρείς τα καλύμματα.

 

Αν δεν μπορείς να εντοπίσεις που βρίσκεται ο ιμάντας poly V, ανάτρεξε στο εγχειρίδιο σέρβις για το συγκεκριμένο όχημά σου. Το αυτοκίνητό σου μπορεί να διαθέτει ιμάντα poly V με αυτόματο ή μηχανικό τεντωτήρα ή να είναι αυτορυθμιζόμενος. Σε κάθε περίπτωση, βάλε στην άκρη την τροχαλία τεντωτήρα του ιμάντα poly V και χαλάρωσε τα στοιχεία στερέωσής της. Επίσης, κάνε αντικατάσταση της τροχαλίας του τεντωτήρα και της αδρανούς τροχαλίας.

Βγάλε τον ιμάντα poly V και τοποθέτησε έναν καινούριο, σύμφωνα με το διάγραμμα δρομολόγησης. Σιγουρέψου ότι έχει στερεωθεί σωστά σε όλες τις τροχαλίες. Έπειτα θα πρέπει να τσεκάρεις ότι έχει τεντωθεί κατάλληλα.

 

Σε περίπτωση που ο τεντωτήρας του ιμάντα poly V είναι αυτόματος, βάλε την τροχαλία πίσω στη θέση της και η η τάνυση του ιμάντα θα γίνει αυτόματα. Αν είναι μηχανικός, θα χρειαστεί να τη ρυθμίσεις με το χέρι. Εδω λάβε υπόψη ότι μία τάνυση θεωρείται εντός των φυσιολογικών ορίων αν ο ιμάντας δεν εκτρέπεται παραπάνω από 6 mm, όταν πατάς τον ιμάντα σε μία έκταση 15 με 30 εκατοστών. Θα χρειαστεί πάλι να βάλεις την τροχαλία πίσω στη θέση της και να σφίξεις τα στοιχεία που τη στερεώνουν. Αν δεν υπάρχει καθόλου τεντωτήρας, προσπάθησε τα άκρα της τροχαλίας να μη χαλάσουν τον ιμάντα poly V.  Περίστρεψε την τροχαλία του ιμάντα. Έπειτα τοποθέτησε τα καλύμματα του κινητήρα και κλείσε το καπό.