Tι είναι το ψυγείο κινητήρα και ποιος ο ρόλος του;

 

Το ψυγείο του κινητήρα διατηρεί τη θερμοκρασία του κινητήρα σταθερή, ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και επομένως η πρόκληση βλαβών στον κινητήρα. Αποτελεί μέρος του συστήματος ψύξης του κινητήρα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης: το ψυκτικό υγρό, τους εύκαμπτους σωλήνες για την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού, ένα βεντιλατέρ και έναν θερμοστάτη, ο οποίος παρακολουθεί τη θερμοκρασία του ψυκτικού.

 

Το ψυγείο του κινητήρα είναι συνήθως εγκατεστημένο στο μπροστινό μέρος του χώρου του κινητήρα πίσω από το βεντιλατέρ και τη μάσκα ψυγείου. Στην είσοδο του ψυγείου, αντλείται το ψυκτικό που έχει ήδη ζεσταθεί από τον κινητήρα και μέσω σωληνώσεων κυλάει στα πτερύγια ψύξης, όπου και ψύχεται, για να ψύξει με τη σειρά του τον κινητήρα.

 

 

Ενδείξεις ότι το ψυγείο δε λειτουργεί σωστά:

 

 1. Το αυτοκίνητό σου υπερθερμαίνεται

Αν το όχημά σoυ υπερθερμαίνεται συνεχώς, ειδικά υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης, αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια υπάρχει κάποια βλάβη. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, η υπερθέρμανση δε συνδέεται με δυσλειτουργία του ψυγείου, αλλά με κάτι απλούστερο, όπως η αντικατάσταση του ψυκτικού υγρου.

 

 1. Το όχημά σου παρουσιάζει διαρροή ψυκτικού υγρού

Αν εντοπίσεις συγκέντρωση ψυκτικού υγρού (συνήθως ένα έντονο κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο υγρό) κάτω από το όχημά σου ενώ είναι σταθμευμένο, υπάρχει διαρροή και είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά συνήθως με το ψυγείο.

 

 1. Το ψυγείο σου μαζεύει λάσπη

Το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο σου πρέπει να έχει έντονο κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο χρώμα. Αν το ψυκτικό υγρό φαίνεται αποχρωματισμένο, έχοντας ένα χρώμα της σκουριάς ή έχει λασπώσει, αυτό είναι σημάδι συσσώρευσης ρύπων στο ψυγείο σου, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοσή του.

 

 1. Χαμηλά επίπεδα ψυκτικού

Αν απαιτείται να ανανεώνεις τακτικά το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο ή αναβοσβήνει η λυχνία στο ταμπλό που σηματοδοτεί τη χαμηλή στάθμη ψυκτικου, πιθανότατα υπάρχει κάποια διαρροή στο ψυγείο του κινητήρα.

 

 

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το ψυγείο του κινητήρα μου;

 

 1. ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το ψυγείο σου έχει ηλεκτρικές συνδέσεις. Αποσύνδεσε τη μπαταρία πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο.. Θα χρειαστεί να σηκώσεις το όχημα, για να έχεις πρόσβαση στο ψυγείο σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα γρύλο αυτοκινήτου και τρίποδες στήριξης, για να κρατήσεις το όχημα ψηλά, αλλά θυμηθείς να βάλεις τάκους πίσω από τους τροχούς και να τραβήξεις το χειρόφρενο. Θα χρειαστεί να περιμένεις μέχρι να κρυώσει ο κινητήρας πριν συνεχίσεις.

 

Αυτή η δουλειά μπορεί να είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Φόρεσε γάντια και μάσκα εργασίας. Και, για να το επαναλάβουμε, βεβαιώσου ότι το αυτοκίνητο, ο κινητήρας και το ψυκτικό υγρό ΔΕΝ είναι ζεστά!

 

 1.  ΚΑΝΕ ΕΛΕΓΧΟ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πριν προβείς απευθείας στην αντικατάσταση του ψυγείου, αφιέρωσε ένα λεπτό για να ελέγξεις ολόκληρο το σύστημα ψύξης σου. Έλεγξε αν υπάρχουν βλάβες στο καπάκι του ψυγείου, τους ιμάντες και τους εύκαμπτους σωλήνες, αν υπάρχουν ραγίσματα στο καουτσούκ ή τυχόν διαρροές. Βρες τον συμπλέκτη του βεντιλατέρ ανάμεσα στο ψυγείο και του μοτέρ της αντλίας νερού (σε ορισμένα οχήματα) και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν κενά κίνησης στα ρουλεμάν.

 

Μην ξεχάσεις τον θερμοστάτη του κινητήρα σου. Αν το πρόβλημα ψύξης έχει προκαλέσει υπερθέρμανση του κινητήρα, ο θερμοστάτης μπορεί να έχει υποστεί ζημιά. Μπορεί να χρειαστεί, επομένως, να αντικαταστήσεις και αυτό το μικρό εξάρτημα μαζί με το ψυγείο.

 

 1. ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΟΥ  ΨΥΓΕΙΟΥ

Βγάλε το καπάκι του ψυγείου και έπειτα είτε άνοιξε τη βαλβίδα του ψεκασμού είτε αφαίρεσε τον κάτω εύκαμπτο σωλήνα του ψυγείου, για να στραγγίξεις το ψυκτικό. Άδειασε το ψυκτικό σε πλαστικό δοχείο.

 

 1. ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

Με την αποστράγγιση του ψυκτικού υγρού, μπορείς να ξεκινήσεις να αφαιρείς τους εύκαμπτους σωλήνες, τους σφιγκτήρες και τα μπουλόνια του ψυγείου, κρατώντας το ψυγείο στη θέση του. Στην πλειοψηφία των οχημάτων, θα πρέπει να αποσυνδεθούν τα παρακάτω:

 

 • Εύκαμπτος σωλήνας δοχείου καλοριφέρ
 • Επάνω σωλήνας ψυγείου
 • Κάτω σωλήνας ψυγείου
 • Φίσα βεντιλατέρ ψυγείου
 • Μπουλόνια στερέωσης βεντιλατέρ ψυγείου
 • Βεντιλατέρ
 • Θήκη βεντιλατέρ
 • Σωληνώσεις μετάδοσης ψύξης (σε πολλά οχήματα απαιτούνται ειδικά εργαλεία για να αποσυνδεθούν)
 • Σωληνώσεις ψύξης λαδιού κινητήρα (αυτές εμφανίζονται σε πολλά οχήματα υψηλής θερμότητας όπως τα φορτηγά 4×4 και Deisel)
 • Μπουλόνια στερέωσης συμπυκνωτή Α/C
 • Μπουλόνια στερέωσης ψυγείου

 

Θυμήσου να έχεις όλους τους εύκαμπτους σωλήνες, τα στοιχεία στερέωσης, τα μπουλόνια και τα εξαρτήματα οργανωμένα. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις ξανά τα εξαρτήματα, με την αντίστροφη σειρά.

 

 1. ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΨΥΓΕΙΟ

Αφού αφαιρέσεις όλους τους εύκαμπτους σωλήνες, τα μπουλόνια και τις σωληνώσεις, θα πρέπει να μπορέσεις να αφαιρέσεις το ψυγείο από το όχημα. Πολλά ψυγεία μπορούν να αφαιρεθούν σηκώνοντας τα και βγάζοντας τα προς τα πάνω, αλλά μερικά πρέπει να αφαιρεθούν από κάτω από το όχημα.

 

 1. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ KAINOΥΡΙΟ ΨΥΓΕΙΟ

Τοποθετήστε το καινούριο ψυγείο στη θέση του και, στη συνέχεια, επανατοποθέτησε όλα τα εξαρτήματα που έχεις αφαιρέσει προηγουμένως. Ξεκίνησε με τα μπουλόνια στερέωσης του ψυγείου και ολοκλήρωσε τη διαδικασία με τον εύκαμπτο σωλήνα του δοχείου διαστολής του ψυγείου.

 

 1. ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΨΥΚΤΙΚΟ

Βεβαιώσου ότι η στρόφιγγα είναι κλειστή και ότι όλες οι άλλες βαλβίδες και τα καπάκια στο καινούριο ψυγείο είναι κλειστά. Έχοντας όλους τους εύκαμπτους σωλήνες και τα μπουλόνια στερεωμένα, γέμισε το καινούριο ψυγείο με ψυκτικό υγρό. Έλεγξε τη στάθμη λαδιού και του του υγρού κιβωτίου ταχυτήτων, σε περίπτωση που χύθηκαν κατά την εγκατάσταση.

 

Έπειτα ξεπλύνετε το σύστημα ψύξης και να αντικατάστησε το παλιό ψυκτικό με ένα καινούριο ψυκτικό, καθώς το παλιό ψυκτικό μπορεί να έχει μολυνθεί με προσμείξεις ή υγρό κιβωτίου ταχυτήτων, κατά τη διαδικασία αντικατάστασης του ψυγείου.

 

Χρησιμοποίησε απεσταγμένο νερό για ανάμειξη και προσθήκη στο σύστημα ψύξης, σε περίπτωση που το ψυκτικό χρειάζεται αραίωση και δεν είναι είναι έτοιμο προϊόν προς χρήση (παραφλού). Η αναλογία νερού προς ψυκτικό πρέπει να είναι σωστή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αναλογία του  μείγματος 50/50, αν και ορισμένες μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη αναλογία ψυκτικού. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύσου τις οδηγίες στη συσκευασία.

 

 1. ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ

Ο παγιδευμένος αέρας στο σύστημα ψύξης μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και να μειώσει την απόδοση εξόδου του ψυγείου. Η διαδικασία εξαέρωσης του αέρα διαφέρει ανάλογα με το όχημα, επομένως ανατρέξεις σε ένα εγχειρίδιο επισκευής για ειδικές διαδικασίες για την αφαίρεση του παγιδευμένου αέρα.

 

Ως μέρος της διαδικασίας, μπορεί να χρειαστεί να βάλεις μπροστά να το αφήσεις στο ρελαντί. Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, παρακολούθησε προσεκτικά το αυτοκίνητο για να βεβαιωθείς ότι δεν υπερθερμαίνεται. Έλεγξε το θερμόμετρο και τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων, ενώ το αυτοκίνητο λειτουργεί στο ρελαντί για τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά. Τσέκαρε, επίσης, αν υπάρχουν διαρροές.

 

Έλεγξε ξανά τη στάθμη του ψυκτικού στο δοχείο διαστολής, αφού ολοκληρωθεί η εργασία και το σύστημα έχει κρυώσει πλήρως. Επίσης, έλεγξε ξανά τη στάθμη του υγρού του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και του λαδιού κινητήρα. Έλεγξε ξανά για διαρροές, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Πηγές πληροφοριών:

Πληροφορίες για το ψυγείο ψύξης κινητήρα από το antallaktikaexpert.gr

Πληροφορίες για το σύστημα ψύξης από το autotriti.gr